Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Γνωρίστε την Ικαρία

Ο πιο γνωστός και πιο στενά συνδεμένος με το νησί μύθος, δεν είναι άλλος από τον μύθο του Ικάρου. Ο Ίκαρος, γιος του Δαίδαλου, που με τον πατέρα του δραπέτευσαν από τον λαβύρινθο του Μινώος χρησιμοποιώντας φτερά από πούπουλα και κερί. Όμως ο Ίκαρος πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο, με αποτέλεσμα να λιώσει το κερί και να πέσει στο Ικάριο Πέλαγος.

Γνωρίστε μαζί μας την ανεξερεύνητη Ικαρία, μέσα από πεζοπορικές διαδρομές στα χωριά του νησιού και διασκεδάστε μαθαίνοντας bodyboard και syrfing!

Στην περιήγηση μας αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα παραδοσιακά πανηγύρια, τα «Διονύσια», που κατέχουν ξεχωριστή θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Ικαρίας – ημερήσια και νυχτερινά!

Πεζοπορία στο αρχαιότερο δάσος των Βαλκανίων (Δάσος του Ράντη)

Ένα σημαντικό οικοσύστημα έχει αντισταθεί στην ανθρώπινη παρέμβαση και στις κλιματικές αλλαγές. Είναι το δάσος του Ράντη που βρίσκεται στην Ικαρία. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα δάση της Ευρώπης με κυρίαρχο προστατευόμενο είδος τη Αριά (quercus ilex). Φιλοξενεί ζωντανές βελανιδιές άνω των 500 ετών καθώς και νεκρά δέντρα πολύ γηραιότερα. Έχει μοναδική βοτανική, οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία και αποτελεί σπάνιο δείγμα ώριμου δάσους αείφυλλων πλατύφυλλων σε όλη τη «γηραιά ήπειρο». Λόγω της αρχαιότητάς του συνιστά «θησαυροφυλάκιο» πολύτιμων πληροφοριών, αφού κάθε δέντρο είναι μια ζωντανή βιοχημική απεικόνιση του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται.

Είναι μια διαδρομή με μέτριο βαθμό δυσκολίας και υπάρχει πρόσβαση σε διαφορετικά μονοπάτια και επιλογή διαδρομών μέσα στο δάσος.

Κατάβαση στη σπηλιά Ράος Χούτρα:

Το σπήλαιο "του Χούτρα το Ράος" βρίσκεται στη Μεσαριά, κοντά στο χωριό Πετροπούλι.

Υπήρξε κρησφύγετο φυγάδων. Λέγεται ότι καταλήγει στον Κάμπο, αυτό όμως δεν ισχύει, αφού το μήκος του είναι περίπου 70 μέτρα.

Μια από τις ιστορίες που υπάρχουν σχετικά με το σπήλαιο, είναι αυτή κάποιου τυφλού Ικαριώτη, που παρά το πρόβλημά του, είχε βρει τρόπο να μπαίνει στο σπήλαιο και να κρύβει προσωπικά αντικείμενα.

Περιηγήσεις σε εγκατελειμένα χωριά και σε αντιπειρατικά σπίτια.

Ανεβάζουμε την αδρεναλίνη μας με θαλάσσια σπορ και μαθήματα bodyboard – surfing στην παραλία Μεσακτή ή του Κυπαρισσίου.



Γνωρίσματα των Κατοίκων

Η Ικαρία, όπως και κάθε τόπος, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα που συναντώνται σε πολλούς κατοίκους. Είναι ένα νησί αρκετά απόμακρο από τη χερσαία Ελλάδα και η απομόνωση τον μεσαίωνα συντέλεσε στο να διατηρηθούν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η αρχαΐζουσα γλώσσα και άλλα έθιμα. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία, ή με τοπικά επαγγέλματα, οι δεσμοί τους είναι στενοί και φημίζονται για το ότι δε συνηθίζουν να παίρνουν τα πράγματα πολύ σοβαρά.

Από τους κατοίκους χρησιμοποιείται η έκφραση "το καριώτικο ραχάτι" (ραχατιλίκι) που σηματοδοτεί τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κυλά η ζωή. Αυτό το γνώρισμα συναντιέται σε πολλές περιοχές της Ικαρίας, από τα καφενεία του Αγίου Κηρύκου μέχρι τα ορεινά χωριά των Ραχών όπου ανοίγουν τα μαγαζιά λίγο μετά τη δύση του ηλίου. Το συνήθειο του νυχτερινού ωραρίου στα εμπορικά μαγαζιά οφείλεται στο ότι παλαιότερα, όλη την ημέρα οι άνθρωποι δούλευαν στις αγροτικές εργασίες τους: εξειδικευμένα επαγγέλματα δεν υπήρχαν, εκτός λίγων εξαιρέσεων (όπως ο σιδεράς), έτσι ο καθένας έπρεπε να φροντίσει για όλες τις ανάγκες της οικογένειας (γεωργία, κτηνοτροφία, στέγαση κλπ) μόνος του. Χαρακτηριστική ήταν η ανταλλακτική εργασία: όταν κάποιος πχ. έχτιζε, άλλοι τον βοηθούσαν, με αντάλλαγμα την βοήθεια του αργότερα στις δικές τους ανάγκες ("μεταχεριά", ή "αλλαξιά"). Η οικονομία ήταν ανταλλακτική και δεν χρησιμοποιούσε νόμισμα πριν τα τέλη του 19ου αιώνα. Παρά ταύτα οι Καριώτες είναι πολύ κοινωνικοί, φιλικοί και φιλόξενοι. Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός της οικειοθελούς συμβολής των κατοίκων για την ανάπλαση της περιοχής, όπως για παράδειγμα η κατασκευή σκαλοπατιών σε μία πολυσύχναστη παραλία ή παρεμφερή τεχνικά έργα.

Οι ικαριώτες έχουν βαριά προφορά που θυμίζει αρκετά την κυπριακή. Η διάλεκτος είναι έχει πολλά αρχαϊκά στοιχεία στην γραμματική και το λεξιλόγιο, και συνηθίζουν να κόβουν τα σύμφωνα (έ μ_πάαω = δεν πάω). Τα διπλά σύμφωνα προφέρονται διαφορετικά, όπως και τα μακρά φωνήεντα.

Αξιοσημείωτο τουριστικό αξιοθέατο αποτελεί ένας μεγάλος ορεινός βράχος σε απόκρημνη πλαγία, τον οποίο οι κάτοικοι αποκαλούν "Γεώργιο Παπανδρέου", καθώς θυμίζει πολύ το προφίλ του "γέρου της δημοκρατίας".
Ικαριώτικος Χορός

Ιδιαίτερα γνωστός στο πανελλήνιο είναι ο ικαριώτικος χορός που χορεύεται στα τοπικά πανηγύρια, από τα οποίο ευρέως γνωστό είναι της Αγίας Μαρίνας, ημέρας της απελευθέρωσης του νησιού και του 15 Αύγουστου. Τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια έχουν "ξαναγεννηθεί" με την συμμετοχή της νεολαίας αλλά και των επισκεπτών του νησιού τα καλοκαίρια, καθώς είναι ένα από τα στοιχεία της ιδοτυπίας των Ικαρίων. Στα Καριώτικα πανηγύρια, οι διοργανωτές είναι όλοι εθελοντές του χωριού που μαγειρεύουν (βραστό και ψητό κατσίκι, πατάτες, σαλάτες, κλπ.), σερβίρουν, ενώ η ορχήστρα με κυρίαρχο το βιολί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον Καριώτικο χορό. Τα έσοδα χρησιμοποιούνται στην συνέχεια για έργα της κοινότητας του χωριού. Το δυνατό κόκκινο Καριώτικο κρασί συμβάλλει έτσι ώστε πολλά πανηγύρια να έχουν πολύ κέφι και να διαρκούν όλη τη νύχτα. Όλα αυτά συνιστούν πρωτοτυπίες στον Ελλαδικό χώρο κάνοντας τα πανηγύρια της Ικαρίας μοναδικά.



Παραλίες

Την Ικαρία την χαρακτηρίζει η άγρια ομορφιά. Πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, μα πάνω απ' όλα οι πανέμορφες παραλίες της. που προκαλούν δέος και σαγηνεύουν. Εκτός από τις αμμουδιές, πάρα πολλές είναι οι παραλίες με βότσαλο, και υπάρχουν και πολλές ερημικές παραλίες χωρίς πρόσβαση από αυτοκίνητο. Στον νότο, στην πλευρά του Αγίου Κηρύκου συναντάμε προσβάσιμες παραλίες στο Πριόνι, τη Λευκάδα, το Ξυλοσύρτη, το Φάρο, το Δράκανο, το Κεραμέ και στα Θέρμα. Στον βορρά, μεταξύ Περδικιού και Μονοκαμπιού στο χωριό Κιόνιο (Νέγια) συναντάμε τρείς ωραίες και ήσυχες παραλίες το Κιόνι, το Αυγολυμί και την Λειβάδα. Και στην περιοχή του Ευδήλου μπορούμε να πάμε, στο Φύτεμα, στο Φλες, στο Κεραμέ, στο Κυπαρίσσι, Κάμπος-Οινόη και στο Καραβόσταμο ενώ στην περιοχή των Ραχών το Γιαλισκάρι, τη Μεσαχτή, το Λιβάδι, ο Νας.




Ιαματικά Λουτρά

Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα. Στα Ασκληπιεία από τον 13ον π.Χ. αιώνα χρησιμοποιούσαν τα λουτρά για θεραπευτικούς λόγους. Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος, προηγήθηκε του Ιπποκράτη, περιγράφοντας μάλιστα αρκετές ιαματικές πηγές.

Τύχη καλή προίκισε την Ικαρία με τον ανεκτίμητο πλούτο των ιαματικών υδάτων. Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται μεταξύ των πλέον ραδιενεργών πηγών του κόσμου.

Ανάμεσα στις δεκαεπτά (17) κυριότερες ιαματικές πηγές της Χώρας μας, είναι γνωστή η Ικαρία για τις δικές της, που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου. Υπάρχουν οκτώ (8) θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Ανήκουν στην κατηγορία των θερμών ραδιενεργών αλιπηγών διαφέροντας μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και την θερμοκρασία.

Από αυτές οι πηγές Θερμό και Χλιό - Θερμό βρίσκονται δυτικά του Αγίου Κηρύκου και σε απόσταση 2.500 μ. και 1.800 μ. αντίστοιχα στην περιοχή Λευκάδας.

Η πηγή Μουσταφά - Λίτζα βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά του Επαρχείου μέσα στην πόλη του Αγ. Κηρύκου. Πέντε πηγές του Σπηλαίου του Παμφίλη, του Κράτσα, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος βρίσκονται στην περιοχή των Θερμών. Υπάρχουν οι μη αξιοποιημένες πηγές στην Λευκάδα αλλά και στα χαλασμένα Θέρμα, που βρίσκονται στην φύση δίπλα στην θάλασσα. Στη βορειοανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται η πηγή της Αγίας Κυριακής. Στην περιοχή του Ξυλοσύρτη αναβλύζει μια άλλη πηγή 10 μ. από τη θάλασσα με την ονομασία "Αθάνατο νερό". Το νερό της πηγής αυτής, διουρητικό, βοηθάει στην αποβολή λίθων και άμμου από τα νεφρά και την κύστη.


Το Ικαριώτικο κρασί.

Η ικαρία φημίζεται για το κρασί της.Στην Ικαρία ο Πράμνειος οίνος παραγόταν περί την αρχαία Οινόη, το δε όνομά του προέρχεται από τον Πράμνο, την αρχαία ονομασία της οροσειράς του Αθέρα (ψηλότερη κορυφή η Μέλισσα, 1040μ) που διασχίζει όλο περίπου το νησί.


Σήμερα, αμπέλια και οινοποιεία υπάρχουν κυρίως στις περιοχές Ευδήλου και Ραχών. Ο δρόμος του κρασιού της Ικαρίας αρχίζει από τον Εύδηλο και καταλήγει δυτικά στην Προεσπέρα. Οι οινόφιλοι που ενδιαφέρονται για οινοτουρισμό στην Ικαρία θα βρουν κατά μήκος του 3 οργανωμένα οινοποιεία. Ο αμπελώνας της Ικαρίας παράγει τους οίνους ΠΓΕ Ικαρία (Τοπικός Οίνος Ικαρίας).Το σύμπλεγμα των νησιών στους Φούρνους (Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς & 9 πιο μικρά) είναι... άλλη φάση διακοπών.

Ικαριώτικα Πανηγύρια

Τα φημισμένα πανηγύρια της Ικαρίας αποδεικνύουν την φιλοξενία και τα ήθη-έθιμα του λαού, καθώς και το ότι είναι ένας λαός που σέβεται και διατηρεί την παράδοση. Τα πανηγύρια της Ικαρίας προσφέρονται απλόχερα να τα θαυμάσετε και να γίνεται για λίγο ένας από κατοίκους του νησιού.Για αυτόν το λόγο οφείλετε να σεβαστείτε τον κάθε πανηγυρικό χώρο και να μην αποτελείτε αφορμή για έκτροπα και σύγχυση ώστε στην λήξη του πανηγυριού να έχετε μόνο θετικά συναισθήματα και αγωνία για να βρεθείτε σε ένα επόμενο.


Οι Ικαριώτες στην συνέχεια να είστε σίγουροι ότι θα ανταμείψουν και με το παραπάνω την καλή συμπεριφορά οποιουδήποτε επισκέπτη που το μόνο μέλημα του είναι να αφεθεί απλά στην μαγεία του οίνου και της σπάνιας μουσικής του νησιού.




Η Ικαρία είναι ένα νησί που τα λόγια δεν μπορούν να το περιγράψουν καθώς όποιος βρεθεί εκεί θα μαγευτεί και σίγουρα δεν θα βαρεθεί καθώς θα έχει να κάνει πάρα πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της μέρας αλλά και της νύχτας.

Εμείς το μόνο που προτείνουμε είναι να επισκεφθείτε το νησί και να περάσετε όμορφα

ΕΛΕΑΝΑ ΖΑΜΠΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου