Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο "Μάρτης"

Είναι ένα απο τα έθιμα που μαθαίνουμε απο τη παιδική μας ηλικεία , αναφέρομαι στον "Μάρτη" ή "Μαρτιά" που τα παιδιά μικρά και μεγάλα φορούν στο καρπό τους απο τη 1η ώς τη 31η Μάρτη . Και αυτό διότι σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ο "Μάρτης" προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών απο τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης . Φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται είτε σαν δαχτυλίδι στα δάχτυλα, είτε στον καρπό του χεριού σαν βραχιόλι. Καμμιά φορά φοριέται ακόμα και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ώστε να μην σκοντάφτει ο κατοχός του.



Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο εξαπλωμένο σε όλα τα βαλκάνια, λόγω της υιοθέτησής του από τους Βυζαντινούς, οι οποίοι και το διατήρησαν. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, επειδή οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι .

Σε κάποια μέρη, "Μάρτη" κρεμούσαν στα κλαδιά της τριανταφυλλιάς ώστε εκείνη να ανθίσει, τον έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο ή το φορούσαν στο χέρι –όχι μόνο τον Μάρτιο- αλλά ως την Ανάσταση, οπότε τον έδεναν πάνω στις λαμπάδες για να καεί μαζί με το κερί.

Η κατασκευή του Μάρτη είναι πολύ απλή , χρειάζονται μόνο δυο κλωστές κεντήματος , μια άσπρη και μια κόκκινη.
Κάνεις από έναν κόμπο στη μία άκρη της καθεμιάς, τη στερεώνεις κάπου με μια καρφίτσα και βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες σου τη στρίβεις όσο γίνεται περισσότερο. Οταν στριφτεί καλά την κομπιάζεις και απ’ την άλλη άκρη της. Επαναλαμβάνεις με τη δεύτερη κλωστή. Οταν είναι έτοιμες oι στριμμένες τις πιάνεις μαζί -κόκκινη και άσπρη- και τις τεντώνεις. Σε μια στιγμή, τις αφήνεις απ' τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους. 

Πηγή: Εκπαιδευτική Κλίμακα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου